Kulacs

Kulacs kisokos: a gyerek folyadékfogyasztásának hőse

A megfelelő mennyiségű folyadék - leginkább víz - fogyasztása már számunkra is egy nehéz feladat. A gyerekeknek még nehezebb a dolguk, hiszen az ivás nagyon gyakran a lehető legunalmasabb dolog az egész világon. A sok-sok játék sokkal izgalmasabb, mint holmi ivás! Persze a megfelelő eszközökkel, amilyen egy mesés kulacs is, a szükséges folyadék mennyiség szinte magától képes eltűnni.

A következőkben a kulacsoké és a folyadékfogyasztásé lesz a főszerep. Tarts velünk, hogy mindent megtudhass!

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

Miért fontos a kulacs használata?

A kulacs sokaknak csupán a kirándulások eszközeként jut eszébe. Pedig egy kulacsot egész évben lehet használni, főleg egy gyerek esetében. Hogy miért? Nos, oviskorra két okból tudjuk ajánlani. Egyrészt a legkisebbeknek a kulacs lehet a hőn szeretett cumisüveg. Szinte ugyanaz a két eszköz, csupán a szopókarész már nem olyan „kisbabás“ a kulacs esetében. Másrészt pedig a kulacsból valahogy sokkal klasszabb inni, mint egy egyszerű pohárból.

A gyerekek gyakran az oviban is szívesebben isznak a kulacsukból, mint az ottani poharakból, az óvó nénik általában örülnek neki, ha reggel egy teli kulaccsal érkeztek, ami délutánra ki is fog ürülni, sőt valószínűleg kerül bele utánpótlás az ovis teából vagy épp vízből!

Mennyi a gyerekek folyadékszükséglete?

A gyerekeknek babakoruktól fogva, ahogy idősödnek, emelni kell a napi folyadékmennyiséget. A legkisebbeknek egészen az oviig - azaz 1-3 éves korban - 820 ml folyadékot kell bevinni. Az óvodások napi folyadékszükséglete 940 ml, míg az alsósoké 970 ml. Majd ahogy kamaszodnak, a 10-12 éveseknek 1170 ml, 13-14 évesen 1330 ml, 15-19 éves kor között 1530 ml folyadékra van szükség legalább. Az sose baj, ha ennél többet isznak, ám kevesebbet nem szabad, hiszen könnyen kiszáradhatnak! Nyáron érdemes kb. 250-500 ml-rel megemelni a mennyiséget. 

Mi kerülhet a kulacsba?

A gyerkőcök itatása nem mindig olyan könnyű, mint amilyennek sok helyen olvashatod. Nem minden gyerek szeret egyszerű csapvizet inni. Nos, időnként ha nem okoz a gyereknek pocakfájást, tölthetsz a kulacsába buborékos vizet is. 

Valami fincsibbet adnál neki? Nos, a frissen facsart gyümölcslé is jó opció, illetve az otthon készített cukor nélküli - citromlé természetesen mehet bele pár cseppel - teácska. A bolti gyümölcslevet, mégha gyerekeknek is készül, jobb, ha felöntöd egy kis vízzel, ezek ugyanis nagyon tömények és cukrosak egy kisgyermek számára! A cukrozatlan limonádé hidratálás terén veri társait, nála jobban csupán a tiszta víz képes oltani a gyerkőcök szomját.

Ne feledd, hiába issza szívesebben a bolti italokat minden gyerek, nem szabad túl sokat adni nekik. Legyen ez a jutalom például, ha megette az ebédet!

Hogyan válassz?

Itt az Eking oldalán, ahogyan azt már lehet, hogy észre is vetted, minden a mesehősök mintáiban pompázik. Ez azért van, mert szerintünk minden otthonban szükség van egy kis varázslatra. Ez persze akkor működik a legjobban, ha a gyerkőc választja ki a lehetőségek közül a kedvencét. 

Legyen ez a kulaccsal is! Üljetek le közösen a gép elé, és válasszatok együtt!

Már készültök az ovi- / sulikezdésre?

Hadd húzzunk ki a csávából! Mi tudjuk, mire lesz szükségetek! A szeptember mindenki számára ijesztő lehet, főleg, ha az első ovis vagy iskolás év kezdődik! A kiscsoport és az első osztály mindig jóval nagyobb hullámvölgyet jelent, mint a többi, ezeket követő évek.

Ne feledd, itt az oldalunkon mindent megtalálhatsz, amire csak szükségetek lesz az oviban és a suliban!