Kötény

Inspirálódni vágyó anyukák és apukák, ide! Akinek nincs ötlete, mit csináljon a gyerkőccel, ha kész a házi, ők is ide! Mindenkit várunk itt ebben a bejegyzésünkben, akik a tökéletes hétvégi programot keresik! Ehhez nincs másra szükséged, mint egy kötényre, egy fakanálra és néhány apró kiegészítőre. 

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

A gyerekeknek programot kitalálni időnként nagyon nehéz lehet, mi viszont elárulunk itt és most neked egy nagy titkot! Egy olyan titkot, amely rendszeres programot jelenthet, egy olyan foglalkozást, amely közelebb hozhat titeket a gyerkőchöz, és amely lehetőséget kínál arra, hogy végre be legyél avatva minden történésbe, amiről hétköznap nem mesél.

Zárkózott gyerekből nyitott gyerek

Az óvodások, na meg leginkább az iskolások gyakran zárkóznak el a szüleik elől. Nagyon hamar rászoknak a “semmi” válaszra, azaz semmi nem volt az oviban/suliban, semmi nem történt. Ez ritkán igaz. Általában minden nap történik velük valami, ám vagy nem akarják elmesélni, vagy épp leköti őket egy másik, számukra érdekesebb gondolat. 

Van azonban egy egyszerű technika, amellyel ezt ki lehet kerülni. A legtöbb gyerek nagyon könnyen megnyílik, ha közben csinálhat valamit. Például, ha közösen legóztok. A felnőtteket azonban gyakran a gyerekek játékába való bekapcsolódás annyira nem köti le. Nos… Mi ismerünk egy megoldást. Az Eking csapata igazán jól ismeri a gyerkőcök lelkét! Van egy tevékenység, amely tökéletes arra, hogy lekösd a kicsit, úgy hogy megnyíljon. Egy olyan dolog, aminek egyébként is meg kell történnie. 

Elő a kötényt, irány a konyha!

Igen, ha arra gondoltál, a főzést emlegetjük, igazad volt. Na de miért? A konyhát és a főzést sok szülő nem tartja jó helyszínnek. Féltik a gyereket a tűztől, a forrótól, a késtől, mindentől, ami sebesülést okozhat neki. Néhány dolog tisztázása után azonban a főzés a lehető legjobb terep a gyerkőccel való beszélgetésre. 

Mindenek előtt jó, ha tudod: a gyerekek jóval okosabbak, mint azt gondolnád. Nagyon hamar, könnyen megértik, mit miért nem szabad, ha az érthetően van találva nekik. Vegyük a forró sütőt. Itt óvatosan, miközben fogod a kezét, megmutathatod neki, hogy ott, ahol ég a láng, meleg van. Persze utána el kell neki magyarázni, hogy az bizony forró, és ha hozzáér, nagyon fájós, bibis lesz a keze. Figyelned kell persze ezután is, hogy ne érjen hozzá, sokszor elmondva neki, miért nem szabad odanyúlnia. A késekre még könnyebb a szabály: a kés apa és anya eszköze, nem az övé. Adj neki mindig más feladatot! Amíg te felvágod az epret, addig ő mossa meg a barackot, vagy verje fel a tojást.

Mit készítsetek?

Miután magára öltötte a saját édes kötényét és megmosta a kezeit, jöhet az alkotás. Minden gyerek azt szereti, ha minél többet maszatolhat. Így minden sütemény, a palacsinta, a pizza és a kenyér tökéletes választás. A gyerekek velünk ellentétben a gyúrás maszatolását nagyon szeretik! Ráadásul nagyon fontos tudást szereznek meg, megtanulják a főzés alapjait! Miközben főztök, nyugodtan kérdezgethetsz az oviról, az iskoláról, a barátairól, sokkal könnyebben megnyílik majd!

A legjobb része pedig természetesen két dolog: mire végeztek, lesz ebéd vagy desszert, illetve beszélgettek végre egy nagyot! 

Nektek melyik a kedvenc receptetek, amit együtt készítetek el?

Közeleg a szeptember?

Lassan elmúlik a nyár, és kezdesz kétségbeesni. Mire lesz szükség? Honnan szerezd be? Mi mindenre tudjuk a megoldást! Nézz körül oldalunkon, találj meg mindent az iskola- és óvodakezdéshez!